آشنایی با تارهای صوتی و نقش شگفتانگیز آنها؛ راز صدا در بدن انسان

موضوع | توضیحات |
تعریف تارهای صوتی | دو بافت عضلانی کشیده در حنجره که هنگام عبور هوا به ارتعاش درمیآیند و صدا تولید میکنند. |
محل قرارگیری | درون حنجره (قسمت بالایی نای) واقع شدهاند. |
وظیفه اصلی | تولید صدا، کنترل تنفس و محافظت از راه هوایی هنگام بلع. |
طول در زنان/مردان | زنان: حدود ۱۲-۱۷ میلیمتر / مردان: حدود ۱۷-۲۵ میلیمتر |
ارتباط با صدا | طول، کشش و ضخامت تارها بر زیر و بم (فرکانس) و شدت صدا تأثیر میگذارند. |
دلایل آسیبپذیری | استفاده زیاد از صدا، فریاد زدن، سرفههای مداوم، رفلاکس معده، سیگار و عفونتها |
علائم اختلالات صوتی | گرفتگی صدا، خستگی صوتی، کاهش وضوح، درد در گلو هنگام صحبت کردن |
راهکارهای مراقبتی | گرمکردن صدا، نوشیدن آب، پرهیز از فریاد، استفاده از تکنیکهای ماساژ حنجره |
تار صوتی چیست؟ حنجره و پردههای صوتی چگونه کار میکنند؟ چه عواملی باعث آسیب دیدگی حنجره میشوند؟ بهترین روش برای درمان التهاب و عفونتهای تارهای صوتی چیست؟ تارها و پردههای صوتی در قسمت بالای نای و پشت گلو قرار گرفته و با ایجاد ارتعاشات در هنگام صحبت کردن وظیفه تولید صدا را بر عهده دارند.
وجود این پردهها در حنجره به منظور نفس کشیدن، صحبت کردن و قورت دادن آب دهان بسیار ضروری است. متاسفانه برخی از رفتارهای نادرست چون فریاد زدن، صحبت طولانی، زمزمه مداوم، صاف کردن گلو و … باعث آسیب دیدن و تحلیل تارها میشوند. در این مقاله قصد داریم به معرفی پرده صوتی پرداخته و بهترین تکنیکها برای ارتقای صدا را در اختیارتان قرار دهیم، بدین ترتیب تا انتها با ما همراه باشید.
آشنایی با ساختار تارهای صوتی
حنجره با طراحی به شکل لوله در گردن و مابین حلق و نای قرار گرفته است. پردههای صوتی از دو پرده یا غشا مخاطی تهیه شده و به طور افقی درون حنجره واقع شده و با عبور پیدا کردن هوا صدا را تولید میکنند. تحقیقات علمی درباره تارهای صوتی نشان داده که آنها از نظر ساختار به دو دسته حقیقی و کاذب تقسیم میشوند.
تارهای حقیقی باریک بوده و بافتی عضلانی داشته و نقش تعیینکنندهای در ایجاد صدا دارند. تارهای دهلیزی در قسمت بالایی تارهای حقیقی قرار گرفته و مانع ورود پیدا کردن مواد خارجی به داخل حنجره میشوند. همچنین لازم به ذکر است که پرده کاذب صدا را تنظیم میکند، علاوه بر این میتوان گفت وظیفه اصلی آن مراقبت از تارهای صوتی بوده و از آسیب های حنجره جلوگیری میکند.
بهترین روش تقویت و استفاده از تارهای صوتی
به منظور استفاده مناسب از پردههای صوتی بهتر است به فاکتورهای مختلفی توجه داشته باشید و فشار روی حنجره را کاهش دهید. از جمله موارد مهم آموزش استفاده از تارهای صوتی میتوان موارد زیر را در نظر داشت.
- استراحت و بازسازی پردههای صوتی از اهمیت زیادی برخوردار است، به تارها فشار وارد نکرده و با توجه به نظر متخصصین زمانهای کوتاهی را برای سکوت در نظر بگیرید.
- تارها را هیدراته نگه داشته و به میزان رطوبت توجه داشته باشید، بهتر است از آب ولرم استفاده کرده و نوشیدنیهای الکلی یا کافئیندار را کاهش دهید.
- تنفس صحیح و تنفس دیافراگمی داشته و از شکم نفس بکشید تا نه از قفسه سینه، تا به گلو فشاری وارد نشود. این اقدام به پیشگیری از آسیب به پردههای صوتی یاری میرساند.
مهمترین علائم التهاب پرده صوتی
التهاب پیدا کردن پردههای صوتی که به لارنژیت نیز معروف است به سبب فشار بیشاز حد یا وجود ویروس و باکتری به وجود میآید. به این منظور توجه داشتن به بهداشت حنجره و پرهیز از وارد کردن فشار زیاد به پرده صوتی از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از مهمترین علائم التهاب حنجره به شرح زیر میباشند.
- گرفتگی و وجود خش در صدا، در این زمان صدا به شکل بریده بریده شنیده میشود.
- تورم در ناحیه گلو و احساس خستگی پس از صحبت کردن کوتاه که با ماساژ حنجره بهبود پیدا میکند.
- داشتن سرفههای خشک و مداوم که موجب تحریک شدن پردههای صوتی میشود.
- التهاب و عفونتهای تارهای صوتی که در زمان صحبت کردن یا بلعیدن مواد غذایی باعث درد میشوند.
3 روش درمان مشکلات پردههای صوتی
درمان مشکلات پرده صوتی به نوع آسیب که میتواند پولیپ، ندول حنجره، فلج پرده صوتی و … باشد بستگی دارد. از مهمترین روشهای درمانی میتوان موارد زیر را در نظر داشت.
- لیزر درمانی تارهای صوتی یک روش کم تهاجم و بدون خونریزی با دقت بالا است. بدین ترتیب کمترین آسیب را به بافت سالم وارد کرده و برای مشکلاتی چون سرطان تارهای صوتی، کیست سطحی، پولیپ و خونریزیهای کوچک مناسب میباشد. این روش دقت بالایی داشته و در صورتی که به دست متخصصین انجام شود نتایج بسیار مثبتی را با خود به همراه دارد.
- تراپی صوتی توسط متخصصین گفتاردرمانگر و مربی صداسازی انجام شده و مخصوص بازیگران و خوانندگان میباشد. همچنین برای افرادی که دارای مشکلات مزمن در زمینه تولید صدا هستند عملکرد فوقالعادهای از خود نشان میدهد. این روش به درمان صدا گرفتگی پرداخته و اصولی چون تنفس مناسب و کاهش فشار روی حنجره را آموزش میدهد.
- جراحی تارهای صوتی تنها برای زمانی که ندول یا توده وجود دارد مناسب بوده و اگر بافت دچار آسیبدیدگی شدید باشد انجام میشود. این روش اصولا توسط جراحهای گوش و حلق و بینی صورت میگیرد. آخرین مرحله برای درمان بوده و پس از جراحی فرد باید استراحت صوتی کامل داشته باشد.
راههای جلوگیری از آسیب به تارهای صوتی
بهترین روش درمان صدا گرفتگی و پیشگیری از حساسیت تارهای صوتی صحبت با حجم طبیعی صدا و آموزش صداسازی به طور اصولی است. بدین ترتیب نیاز نیست بلند حرف بزنید، همچنین توصیه میشود در صورت نیاز از میکروفون استفاده کنید. به منظور درمان مشکلات حنجره از مصرف دخانیات پرهیز کنید چرا که هوای آلوده و دود به بافت پرده صوتی آسیب وارد میکنند.
وضعیت بدن خود را در زمان صحبت حفظ کرده و گردن یا سر را بیشاز حد به جلو خم نکنید تا فشار فیزیکی به گردن وارد نشود. خواب کافی داشته باشید و استرس خود را مدیریت کنید چرا که اضطراب باعث ایجاد تنش عضلانی در ناحیه حنجره شده و به آسیبدیدگی تارهای صوتی منجر میشود.
همچنین به منظور کاهش میزان آسیب یا اذیت شدن پرده صوتی میتوانید قبل از خواندن یا سخنرانی از تمرینات و تکنیکهای تارهای صوتی بهرمند شوید. به این منظور صدای ملایم «ممم» را تکرار کرده و حرکت بین نتها را با حجم صدای کم انجام دهید.
سخن پایانی
با رعایت نکاتی چون هیدراته کردن پرده صوتی، کاهش فشار روی حنجره، عدم مصرف دخانیات، توجه به نظر کارشناسان و مربیان در این زمینه و استراحت کافی این امکان را خواهید داشت تا صدا را به بهترین نحو کنترل کرده و شفافیت آن را افزایش دهید.
استفاده از تکنیکها و تمرینها نیز به بهبود حجم صدا یاری رسانده و موجب رفع عادات غلط در این زمینه میشوند. بدین ترتیب به مرور زمان میتوانید میزان انعطافپذیری صدا را افزایش داده و از بروز بیماریهای مختلف یا تحلیل پردههای صوتی جلوگیری کنید.
سوالات متداول
1- تارهای صوتی چگونه صدا تولید میکنند؟
با عبور هوا از ریهها و ارتعاش تارهای صوتی در حنجره، صدا ایجاد میشود. سرعت و شدت این ارتعاشات، زیر و بم و حجم صدا را تعیین میکنند.
2- چه عواملی باعث آسیب به تارهای صوتی میشوند؟
فریاد زدن، صحبت زیاد بدون استراحت، سیگار کشیدن، رفلاکس معده، عفونتها و تنش عضلانی میتوانند به تارهای صوتی آسیب بزنند.
3- چطور میتوان از تارهای صوتی مراقبت کرد؟
با گرمکردن صدا قبل از استفاده، نوشیدن آب کافی، پرهیز از تنش صوتی و استفاده از تکنیکهای تنفس و ماساژ حنجره.
در صورتی که مشکلی دارید و قادر به حل آن نیستید می توانید با ما در تماس باشید
دیدگاهتان را بنویسید