مهرداد توماری

موسیقی درمانی

موسیقی درمانی

موسیقی درمانی چیست؟ چگونه می‌ توان از موسیقی برای آرامش بیماران استفاده کرد؟ آیا با واژه موسیقی درمانی آشنایی دارید؟ موسیقی درمانی در واقع نوعی هنر درمانی است که با رویکرد استفاده کردن از موسیقی و موزیک جهت حفظ و بهبود سلامت جسمی افراد و حتی سلامت روانی و اجتماعی آن ها به کار برده می‌ شود. در این مقاله به موسیقی درمانی می‌ پردازیم.

آشنایی با موسیقی درمانی

گفتیم که موسیقی درمانی در واقع نوعی هنر درمانی محسوب می‌ شود که با رویکرد استفاده از موسیقی و موزیک جهت بهبود بخشیدن و هم چنین حفظ سلامت جسمی، اجتماعی و روانی افراد استفاده می‌ شود. در این شیوه درمانی فعالیت‌ های گوناگون همراه با موسیقی در واقع به عنوان نوعی ابزار درمانی استفاده می‌ شود.

موسیقی درمانی را می‌ توان به صورت طیف وسیع و گسترده‌ ای از فعالیت‌ ها در این حوزه مانند آواز خواندن، گوش دادن به موسیقی، نواختن برخی از آلات موسیقی و غیره دانست. این شیوه درمانی از مدت‌ ها پیش کاملاً مرسوم بوده است، اما در حال حاضر به صورت علمی مطرح می‌ شود. تحقیقات زیادی نیز برای نحوه عملکرد و آثار آن در حال انجام است.

به بیان دیگر می‌ توان گفت تعریف موسیقی درمانی در واقع به معنای استفاده و کاربرد موسیقی در برخی از برنامه‌ های موسیقی برای توانبخشی بهتر بیماران جسمی و روانی می‌ باشد. انجمن موسیقی درمانی آمریکا تعریف زیر را در خصوص این هنر ارائه داده است:

«استفاده کردن و کاربرد موسیقی جهت برخی از اهداف درمانی می باشد که می‌ تواند موارد زیادی از جمله سازماندهی و تقویت سلامت جسمی و روحی افراد را به همراه داشته باشد.»

انجمن حرفه‌ ای موسیقی درمانگران نیز در تعریف دیگری هنر موسیقی درمانی را به این شکل بیان می‌ کند:

«موسیقی درمانی یعنی شبکه‌ ها و ابزارهای ارتباطی که از طریق موسیقی و هم چنین نشانه‌ های موسیقی جهت ایجاد کردن رابطه کاملاً متقابل بین درمانگر و بیمار به کار می‌ رود.»

این شیوه درمانی هم می‌ تواند وضعیت بیمار و هم روش درمان را دچار تغییرات زیادی کند.

در تعریف دیگری هنر موسیقی درمانی را می‌ توان به عنوان یک طب مکمل دانست، یعنی بدون استفاده کردن از داروهای شیمیایی. امروزه این هنر خاص درمانی توانسته است جایگاه خودش را در حوزه طب مکمل پیدا است، چون روش استفاده از موسیقی در درمان سبب بهبود یافتن محاسبه ذهنی، آرامش یافتن، کاهش برخی اثرات ذهنی منفی ناشی از استرس و غیره می‌ شود. موسیقی می‌ تواند انسان‌ ها را جهت برقراری ارتباط، تطابق و اتحاد توانمند کند. این شیوه درمانی به وسیله یک درمانگر ماهر و آموزش دیده تسهیل می‌ شود و معمولاً در مراکز توانبخشی، بیمارستان‌ ها، مراکز تربیت و اصلاح رفتار، آسایشگاه‌ ها و خانه‌ های سالمندان استفاده می‌ شود.

هدف از موسیقی درمانی

هدف از ارائه موسیقی درمانی کمک کردن به بیمارانی است که با مشکلات عاطفی یا روانشناختی مواجه می‌ شوند و به این طریق امید است که فرد بیمار در روند هنر موسیقی درمانی ترغیب شده و بتواند احساسات پیچیده خودش را بیان کند و در صورت امکان نیز به حل و فصل آن ها بپردازد. در واقع موسیقی درمانی می تواند بر روی درمان‌ هایی که در یک جلسه بر روی بیمار انجام می‌ شود تاثیرگذار باشد. مشارکت در هنر موسیقی درمانی هم چنین به افراد کمک می‌ کند که از لحاظ فیزیکی و جسمی نیز در فرایند درمان درگیر شوند.

البته متناسب با هدف درمان و مشکل بیمار موسیقی درمانی نیز کاملاً متفاوت است، معمولاً در این جلسات گروه‌ های کوچکی تشکیل می‌ شوند و وقتی درمانگر در یک ارتباط متقابل با فرد بیمار قرار می‌ گیرد موجب آرامش این فرد می‌ شود، به طوری که به مرور زمان تمایل به حضور در حلقه‌ های گروهی پیدا می‌ کند.

سخن پایانی

در این مقاله موسیقی درمانی را بررسی کردیم، موسیقی درمانی یک واژه کلی است که شامل گوش کردن به موسیقی خواندن و حتی نواختن یکی از آلت‌ های موسیقی را در برمی‌ گیرد و امروزه یکی از درمان‌ های مکمل برای بیماران جسمی و روحی محسوب می‌ شود. در سایت ترنیم بیش تر با موسیقی درمانی و روش‌ های انجام دادن آن آشنا شوید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
seokar

نوشته‌های مرتبط

دیدگاه‌ها

0